Na naši šoli vsako šolsko leto z učenci prve triade zaključimo z ekskurzijo. Letos smo učence odpeljali v Živalski vrt v Ljubljani. Učenci so cel teden z vznemirjenjem pričakovali petek, 2. 6. 2023, ko smo se z avtobusom odpeljali na tako težko pričakovani »izlet«. Seveda smo med potjo izkoristili čas za opazovanje prometa in mesta ter ju primerjali z življenjem na vasi.

Del obiska živalskega vrta smo imeli voden, preostali del pa smo si organizirali sami. Razdelili smo se v tri skupine in vsaka je dobila svojega vodiča. Po krajšem ogledu nekaterih večjih živali, smo se vrnili v manjši park, kjer smo se posedli na blazine, vodiči pa so nam prinesli dve živali, kateri so se učenci lahko dotaknili, pobožali ali ju celo prijeli. Izvedeli smo, koliko so živali stare, kje živijo v naravi, kako jim je ime, koliko časa jih imajo v živalskem vrtu, …. Učenci pa so o živalih postavljali tudi zanimiva vprašanja. Prvošolci in tretješolci smo podrobneje spoznali kačo in želvo, drugošolci pa želvo in kuščarja.

Ko smo se vodičem zahvalili in se od njih poslovili, smo se sami odpravili na ogled preostalih živali. Ker smo ljudje različni, so se učenci navduševali nad različnimi živalmi. Vreme je bilo prijetno toplo, kar pa nam ni bilo ravno v prid, saj so se nekatere živali odpravile k počitku v senco in vseh nismo videli.

Pred odhodom domov smo si privoščili počitek. V parku smo pomalicali, otroci so se lahko igrali na igralih, šli smo po sladoled.

Ko je prišel čas odhoda, smo odšli na avtobus. Kljub napornemu dnevu, učenci niso bili prav nič utrujen, saj so se celo pot proti domu zabavali in veselo klepetali. Nekateri pa so kljub vsemu za krajši čas zadremali.

Starši so nas pričakali pred šolo in zadovoljne otroke odpeljali domov.

Zapisala: Mojca Kebe