V četrtek, 4. 6., so devetošolci polno doživeli še zadnji kulturni dan v osnovni šoli.

Najprej smo se podali v Rokodelski center v Ribnici. Vodička nas je ob strokovnem vodenju zelo zanimivo popeljala po prenovljeni razstavi suhe robe in lončarstva, ki na različne načine (ambientalno, z razstavljenimi predmeti, interaktivno, z video in avdio posnetki) predstavlja ti dve panogi, značilni za vso ribniško dolino. Nato smo se podali v grad, kjer nas je navdušila razstava oziroma zbirka, posvečena čarovniškim procesom.

Iz Ribnice smo se odpravili na Turjak, natančneje na turjaški grad. Z vodičem smo se seznanili z zgodovino gradu in njegovih lastnikov, ob razstavljenih eksponatih spoznali nekaj zanimivih naprav iz preteklosti (npr. mehanizem cerkvene ure), razvoj viteške opreme in orožja, si ogledali katoliško in protestantsko kapelo, ječe in še kaj. Tako smo si poskušali zamišljati oziroma predstavljati drobce življenja v zgodovini.

Nazadnje smo se zapeljali še do Cankarjevega doma v Ljubljani, kjer nas je prevzela razstava V vrtincu sprememb. Poleg pregleda razvoja življenja na našem planetu skozi milijone let in tudi večjih obdobij izumiranj posveča razstava veliko pozornosti tudi sodobnim spremembam v različnih ekosistemih, ki nas obdajajo (gozd, travnik, vode, jame). Prikazani so tako pozitivni načini ravnanja z naravo kot tudi negativni vplivi človeka, ki naš planet uničujejo in s tem prispevajo k izumiranju številnih živalskih in rastlinskih vrst.

Polni novih doživetij, znanj in spoznanj smo se popoldne zadovoljni vrnili domov.

Bogdana Mohar