Zgodilo se je v vrtcu

Kaj vse smo počeli, Oglejte si čudovite fotografije naših učencev in malčkov. Razvedri pa naj vas tudi kakšen videoposnetek.
TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK
V petek, 18. 11. 2022, smo imeli tudi v našem vrtcu TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK: kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Poudarek je bil na lokalno pridelani hrani. Med pa smo dobili kar od našega šolskega čebelarja. Za popestritev tega prazničnega dne, so nam šolarji Žak, Luka, Žiga in Tian zaigrali  na harmoniko Slakovo pesem Čebelar. V vrtec pa je priletela tudi prav posebna čebelica, ki nas je spomnila kako pomembno vlogo imajo čebele za naše življenje.
 
Zapisala: Nina Debeljak
KAKO DOBIMO MLEKO?
Želeli smo spoznati nekaj novega in izbrali pristop, ki nam pomaga pridobiti vpogled v to. 
Da bi izvedeli kako dobimo mleko, smo se odpravili na kmetijo ter o tem pridobili veliko novih informacij ter izkušenj.
 
Zapisala: Urška Levstek Bartol
OBISK GASILSKEGA DOMA IN OGLED VOJAŠKE OPREME

V petek, 28. 10. 2022, smo imeli prav poseben dan, saj smo si ogledali gasilski dom, prijazni gasilci pa so nam pokazali gasilsko opremo in predstavili delo gasilcev. Slišali smo tudi zvok sirene gasilskega avtomobila, ko gre na intervencijo.

Na poti nazaj v vrtec pa smo si ogledali še vojaška vozila in opremo, ki so jo prišli predstaviti vojaki iz Slovenske vojske.

Nadvse zanimiv in poučen dan je bil za nami, ki nam bo ostal v lepem spominu.

Zapisala: Nina Debeljak

DRUŽENJE S STAROSTNIKI IZ DSO LOŠKI POTOK

V četrtek, 27. 10. 2022, smo se z veseljem odzvali povabilu doma starejših občanov, kjer smo ob prijetnem druženju s starostniki, pobirali jabolka in sodelovali pri pripravi jabolčnega soka.

Zapisala: Nina Debeljak

MEDVEDKOVA IGRALNICA POD KOSTANJEM

V petek, 21. oktobra 2022, smo se otroci iz skupine Medvedki (2-4) odpravili do velikega kostanja in tam preživeli vrtčevsko dopoldne. Otroci so se med debli skrivali, plezali, nabirali plodove kostanja in uživali v kopeli listov kostanja. Ob vseh zabavnih aktivnostih je čas kar prehitro minil.

Zapisala: Monika Marjanovič

JESENSKO DRUŽENJE

V sredo, 19. 10. 2022, smo se na čudovito jesensko popoldne družili otroci, vzgojiteljice in starši. Imeli smo se res lepo, saj smo se sladkali s kostanjem, ustvarjali jesenske motive in se igrali na vrtčevskih igralih.

Lepo je bilo videti toliko nasmejanih in zadovoljnih obrazov.

Zapisala: Nina Debeljak

 

PRAV POSEBEN OBISK

PRAV POSEBEN OBISK

V ponedeljek, 17. 10. 2022, nas je v skupini Zajčki obiskala mamica deklice Isabelle. Predstavila nam je svojo kulturo, saj prihaja iz Filipinov. Zapela nam je nekaj otroških pesmic, nam predstavila filipinske otroške igre, prinesla pa nam je tudi pobarvanki manga in filipinske živali (carabao). Spoznali smo tudi nekaj besed v filipinskem jeziku, zastavo Filipinov, nato pa nam je še zapela filipinsko himno. Tudi Zajčki imamo svojo himno, zato smo se odločili, da ji tudi mi zapojemo našo. Nato se je naša gostja preoblekla še v pravega čarovnika in nam pokazala nekaj res zanimivih čarovniških trikov. Otroci in vzgojiteljice smo ob obisku mamice zelo uživali!

Zapisala: Teja Oblak

 

Domač jabolčni sok
Pobiranje jabolk, stiskanje in sladkanje s sokom. 
Dobro, domače in dopoldanska dejavnost malo drugače.

Zapisala: Urška Levstek Bartol

 

 

Matematika in umetnost v gozdu

Naravne plodove smo nabrali in se z njimi igrali. Matematika nam je šla dobro od rok, črte so bile sem, tja in okrog, pri jesenskih pesmicah pa vsi v krog. Ježek nam je na panju družbo delal in se nato še pod listjem skrival.

Zapisala: Urška Levstek Bartol

 

Naredili smo si marmelado

Letošnja jesen je še posebej bogata, kar smo izkoristili tudi v skupini Medvedki.  Tako smo neko dopoldne v vrtcu namenili pobiranju sliv v bližnji okolici. Najedli smo se jih, ampak še vedno smo jih imeli celo gajbico. “Hmmm? Le kaj lahko naredimo iz sliv? Marmelado!”

In res, naslednje dopoldne v vrtcu smo postali kuharji in skuhali “Medvedkovo marmelado”. Ker gre marmelada najbolje na palačinke, pa smo spekli tudi palačinke in se sladkali še z njimi.  

Zapisala: Monika Marjanovič

 

Teden otroka: "Skupaj se imamo dobro"

Teden otroka je potekal od 3. 10. 2022 do 7. 10. 2022. Letošnja tema je bila: SKUPAJ SE IMAMO DOBRO. V znamenju tega slogana smo tudi v vrtcu pripravili različne dejavnosti: od igre, do športnega dne, plesa, lutkovne predstave, ki so jo pripravile vzgojiteljice, menjave igralnic, predvsem pa je bil poudarek na druženju in dobremu počutju. Preživeli smo čudovit teden.

Zapisala: Nina Debeljak

 

Skrbimo za naš vrt

Dnevi nabiranja vrtnin, ki smo jih sadili v spomladanskih mesecih, se počasi iztekajo. Stopamo v čas, ko je treba na vrtu postoriti nekaj dela, da vrt počistimo in pospravimo ter ga pripravimo na zimski počitek.

Zapisala: Urška Levstek Bartol

V vrtec radi pohitimo...

Mesec september je za nami… Otroci, ki so prvič prestopili prag našega vrtca, so se že lepo navadili na novo okolje, spoznali vzgojiteljice in nove prijatelje. Prav tako so vsi ostali otroci spoznali ali nove vzgojiteljice ali igralnice, spletli so nova prijateljstva in uživali ob igri, gibanju v naravi, likovnem ustvarjanju, plesu in glasbi…

Otroci iz skupine Metulji so se poslovili od vrtca

 

“Mi smo mali maturanti, zdaj prišli smo po slovo…” je odmevalo v četrtek, 16. 6. 2022, na igralih vrtca, ko so se otroci iz skupine Metulji poslovili od vrtčevskih dni. Otroci in vzgojiteljice smo pripravili krajši program, s katerim smo se predstavili staršem. Otrokom smo kasneje podelili priznanja, medalje za zlati sonček ter majhno pozornost od vzgojiteljic. Za konec je vsak otrok dobil balonček s helijem, katere smo vsi skupaj hkrati spustili v nebo. Vsak balonček je šel svojo pot, kot bodo šle poti otrok na njihovi novi življenjski poti.

Zapisala: Simona Jakob

Otroci in vzgojiteljice iz vrtca Nova vas na obisku

V petek, 27. 5. 2022, so nas obiskali otroci iz vrtca Nova vas in njihove vzgojiteljice. Skupaj smo se podali na “Kekčev pohod”, kjer smo ob poti imeli naloge (poznavanje zelišč, razgibavanje, petje Kekčevih pesmi), na koncu pa smo srečali Teto Pehto, ki nam je znala veliko povedati o domačih zeliščih in zdravilnih rožicah. Vsaki skupini je podarila tudi domač zeliščni čaj. Za zaključek smo se še malo družili, peli in plesali. Bilo je res prijetno druženje. “Naslednje leto se spet vidimo”, smo sklenili na koncu.

Narodno-zabavni dan v vrtcu

Otroci so spoznali narodno nošo in instrument harmoniko. Ob tem so se zabavali in zapeli že vsem znano pesem Čebelar.

Predstava: Vilko zasije na potepu

V torek, 12. 4. 2022, so nas v vrtcu obiskali iz Zavoda Varna pot in odigrali predstavo z naslovom Vilko zasije na potepu. Otrokom so predstavili pomembna prometna pravila in jih opozorili na varnost v prometu. Otroci so bili nad predstavo navdušeni, saj so na koncu sodelovali s petjem in poznavanjem prometnih znakov.

V gozdu nam je lepo...
"Tralala hopsasa pustne smo šeme..."
LUTKOVNA PREDSTAVA: ČAROBNI SNEŽENI MOŽ

Vzgojiteljice so pripravile čudovito zimsko lutkovno predstavo z naslovom Čarobni sneženi mož. Otroci so bili navdušeni.

 

GOZDNI VRTEC

Vrtec pri OŠ dr. Antona Debeljaka je že nekaj časa član Mreže gozdnih vrtcev (http://gozdna-pedagogika.si/?page_id=2023), s katero upravlja Inštitut za gozdno pedagogiko (http://gozdna-pedagogika.si/?page_id=1839) in ima podporo pri Zavodu RS za šolstvo (http://www.zrss.si/).

Z otroki gremo zelo velikokrat v gozd, ker nam je gozd zelo priljubljena destinacija. Tam izvedemo poučevanje, spoznavanje, druženje, sproščanje in igro.

Gozd je kot učilnica na prostem, katera nam namreč nudi dovolj prostora za resnično različna znanja, različen razvoj na vseh področjih, kreativnost, inovativnost, radovednost, sproščenost, nudi nam nove in nikoli videne izkušnje, predvsem pa si otroci razvijajo domišljijo.

V gozdu se pogovarjamo, odkrivamo, razvijamo matematiko na več načinov, krepimo dejavnosti iz področja gibanja, predvsem pa nam je všeč, ker ta prostor lahko opazujemo in smo v njem v vseh letnih časih. Pomladi opazujemo kako se vse razvija, odpira, brsti, poleti nas v njem hladi senca, jeseni imamo veliko družbe z listjem, pozimi pa se dričamo in valjamo ob njem nam snegu.

 

Zapisala: Urška Levstek Bartol

 

DEDEK MRAZ

“Siva kučma, bela brada, topel kožuh, zvrhan koš,

joj, že prišel je med nas, stari dobri DEDEK MRAZ.”

OBESKI SREČE

Otroci so skupaj z vzgojiteljicami naredili obeske iz slanega testa in jih lepo okrasili. Priložili so kartico z napisom OBESKI SREČE in jih odnesli v trgovini, v dom za starejše. Z OBESKI SREČE želijo vsem krajanom podariti majhno pozornost in jim polepšati praznične dni ter zaželeti srečno novo leto.

ZIMSKO VESELJE

Otroci so uživali na snegu. Za decembrsko vzdušje pa so poskrbeli tako, da so okrasili tudi smrečico v skupnem prostoru vrtca.

Jesen v vrtcu

JESEN V VRTCU

V vrtcu nam res ni nikoli dolgčas. V jesenskih mesecih se nam je veliko dogajalo.

Otroci ob lepih sončnih dnevih preživljajo dopoldneve na sprehodih po gozdnih poteh. Pri najmlajših pa smo si čutno (gozdno) pot pripravili kar v igralnici.

Seveda pa se jeseni prileže tudi kostanj. Vzgojiteljice smo se organizirano zmenile, da vsaka en dan speče kostanj, tako, da smo imeli po skupinicah pravi kostanjev piknik.

Prav je, da namenimo nekaj besed tudi TRADICIONALNEMU  SLOVENSKEMU ZAJTRKU.

Otroci so na ta dan dobili za zajtrk kruh, maslo, med, mleko in jabolka – vsa živila so domačega, slovenskega oz. lokalnega izvora. Med pa je pridelal kar naš šolski čebelar.

Namen projekta, ki ga lahko upravičeno imenujemo vseslovenski, je vrtčevskim otrokom približati pomen kmeta, kmetijstva in lokalne oskrbe s pridelki in izdelki ter pomen zdrave prehrane.

Skozi cel teden so v vrtcu potekale dejavnosti na temo čebelarstva ter zdrave prehrane. Ob spremljavi harmonikaša Luka Lavriča smo zapeli tudi vsem znano Slakovo pesem Čebelar.

Zapisala: Monika Lavrič
Fotografije: strokovne delavke vrtca

Teden otroka v vrtcu

V tednu otroka je bilo v vrtcu pestro dogajanje. Poleg proste igre, gibanja na poligonu, smo si ogledali nove prostore gasilskega doma PGD Hrib-Loški Potok. Gasilci so nam predstavili delo gasilcev, njihovo opremo, otroci pa so lahko sami poskusili nekaj gasilskih vaj z vodo in »brentačo«.

Obiskala nas je tudi knjižničarka iz Miklove hiše in nas popeljala v svet pravljic in domišljije.

Vzgojiteljice so pripravile lutkovno predstavo Razbita buča, ki so si jo otroci z veseljem ogledali. Po predstavi smo vsi skupaj zapeli nekaj jesenskih pesmic.

Obiskala sta nas tudi terapevtski kuža Krištof in njegova lastnica Milena iz društva Tačke pomagačke. Krištof je prijazen kuža, ki ima rad otroke. Pokazal nem je kaj vse zna, dovolil, da ga otroci pobožajo, počešejo, mu dajo brikete…

Teden je minil v znamenju otrokove najljubše dejavnosti – igre.

Zapisala: Nina Debeljak

Sodelovanje na otvoritvi Mercatorja

V četrtek, 23. 9. 2021, sta dve skupini naših otrok (Pikapolonice in Metulji) popestrili dogajanje s prisrčnimi nastopi na otvoritvi prenovljene trgovine Mercator Hrib-Loški Potok. Na naše veliko presenečenje smo na tem dogodku prejeli donacijo s strani Mercatorja, za kar smo izredno hvaležni in ponosni. S prejetimi sredstvi bomo lahko otrokom popestrili vsakdanje bivanje v našem vrtcu.

Vrtčevski vrt, junij 2021

Zelena površina na strehi vrtca je bila naša motivacija, da jo uredimo tako, da bo uporabna in poučna. Zato smo sprejeli skupno odločitev, da si izdelamo manjši vrt in s tem otrokom ponudimo številne možnosti za raziskovanje, opazovanje in aktivno sodelovanje.

Stik z naravo ima za razvoj predšolskega otroka velik pomen in pozitivne izkušnje so tiste, ki so v zgodnjem otroštvu pogoj, da lahko otroci razvijejo odgovoren odnos do okolja. Ne samo gozd, travnik ali potok – tudi vrt je prostor, ki otrokom omogoča doživljanje narave v njeni raznovrstnosti in spremenljivosti.

Vrtčevska streha je tako čez noč postala učno okolje, z nekaj privlačno urejenimi in oblikovanimi visokimi gredicami, v katere so otroci skupaj z vzgojiteljicami nasadili različno zelenjavo, zelišča in jagodičevje. Visoke grede smo dobili v dar od podjetja A. Peterlin d.o.o. iz Ribnice. Zemljo, semena, sadike ter pripomočke za sajenje pa smo kupili iz sredstev, ki smo jih prejeli na nagradnem natečaju podjetja Borzen – Trajnostna energija 020, na katerem smo osvojili 3. mesto.

Glavni namen vrtčevskega vrta je, da otroke ozavestimo o pomenu samooskrbe ter jim ponudimo konkretno izkušnjo. Z lastnim vrtom bodo imeli možnost spremljati razvoj rastline od semena do plodov, obenem pa bodo s tem razvijali tudi odgovoren odnos do hrane in narave. Otrokom želim predati s tem darilo – ljubezen do narave.

Star slovenski pregovor pravi ‘kar seješ, to žanješ’. To pomeni, da se človeku povrne vse, kar reče ali naredi. Mi smo posadili drobna semena in majhne sadike, za njih bomo skrbeli in ves čas verjeli, da se nam bo naš trud povrnil v obliki sladkih jagod in zdrave zelenjave.

Ob ukvarjanju z vrtom bodo otroci socialno zoreli in se obenem navajali na skupinsko delo. Prepričani smo tudi, da se bodo tako pri okušanju zelenjave iz njihovega vrta vključili tudi otroci, ki sicer zelenjave ne marajo preveč.

Skupaj se zavedamo, kako pomembno je sodelovanje, saj tako marsikaj postane zelo preprosto, hkrati pa prinaša darove. Učenje je najuspešnejše, ko se otroci zabavajo, ko pristopijo z zanimanjem in se ob tem počutijo varne in sprejete. Ključ je vedno v našem predajanju znanja, v tem primeru v naši iskrenosti do občutenja narave. Želimo si skupnosti, kjer je vsakdo pomemben in kjer vsakdo lahko pripomore k lepšemu dnevu.

V nadaljevanju boste zagotovo slišali ali brali o dopolnitvah na našem vrtu, saj je idej veliko, volje pa tudi.

                                                                                                                                          Zapisala: Vanja Mihelič

Igrala vrtca so zasijala v novi podobi, junij 2021

Prostor je pomemben element kurikula, zato si prizadevamo otrokom ponuditi zdravo, varno in prijetno bivanjsko okolje v katerem se dobro počutijo. Sodobna zunanja igrala, ki smo jih pridobili z novim prizidkom vrtca so zagotovo prostor, ki spodbuja otrokovo raziskovanje, omogoča gibanje, zagotavlja prijetno počutje in varnost ter podpira skupinske aktivnosti. V času bivanja v vrtcu otroci velik del časa preživijo v zunanjem okolju, saj jim omogoča sproščeno gibanje. Če je ta prostor lepo urejen, postane tudi učilnica na prostem, kjer se lahko učijo veščin in znanj za življenje.

Betonska stena, ki omejuje vrtčevska igrala, nas je spodbudila k ureditvi in obenem ponudila odlično priložnost za kreativnost. Odločili smo se, da sivo in pusto steno spremenimo v zgodbo. Pričeli smo v jeseni, v mesecu oktobru 2020, s čiščenjem stene, brušenjem in pripravo podlage. Zatem je sledilo delo spretnih in ustvarjalnih rok. Projekt poslikave sta od ideje do celotne izvedbe prevzeli vzgojiteljici Simona Šega in Monika Lavrič.

Zastavljeni izziv se je v večji meri zaključil letos spomladi. Do celotne zaključitve pa je potrebnih le še nekaj ustvarjalnih ur.

Pogled na poslikano steno je prava paša za oči in ne razveseljuje le vrtčevskih otrok, ampak tudi šolske in nas odrasle. Poleg poslikave smo steno dodatno popestrili tudi s plezalnimi oprimki. Za njih smo se odločili zato, ker je plezanje ena izmed naravnih oblik gibanja pri človeku. Je eden izmed bolj zapostavljenih gibalnih vzorcev in zaradi tega je vpeljevanje gibanj, kjer je potrebna moč rok, ramenskega obroča in trupa v otrokov vsakdanjik še toliko bolj pomembna. Z aktivnostjo otroci nevede vplivajo na koordinacijo, povečanje gibljivosti in izboljšanje ravnotežja. Poleg tega pa krepijo mišice, pridobivajo na samozavesti in kar je najpomembnejše – se sproščajo in zabavajo.

Zavedamo se, da je igra na prostem nujna za uravnotežen fizični in psihični razvoj otroka, zato tovrstno igro zelo spodbujamo, saj ima pomembno vlogo v otrokovem razvoju.

Nekdo je nekoč zapisal: »Otroci so naša živa sporočila času, ki ga ne bomo doživeli.«

Želimo si, da vsi skupaj poskrbimo, da se bodo naši otroci lahko nekoč v prihodnosti ozrli v svoje otroštvo in ugotovili, da je bilo lepo in prijazno tudi iz razloga, ker so se lahko igrali na urejenem in varnem igrišču v svojem kraju.

                                                                                                                                        Zapisala: Vanja Mihelič

 

Pustno rajanje, 16. februar 2021

Na pustni torek smo v našem vrtcu priredili nekoliko drugačno pustno rajanje kot običajno. Namesto, da bi vsi skupaj odšli v telovadnico, v DSO in še kam, smo si priredili »mini« pustne zabave kar znotraj vsake skupine posebej. Preoblekli smo se in spremenili v naše najljubše živali, risane junake in še kaj… Plesali smo, peli in rajali, na koncu pa smo se sprehodili tudi v bližini našega vrtca, tako da ste nas lahko od daleč videli tudi vsi takrat mimoidoči. Pustni torek je tako minil v znamenju krofov, drugih sladkih dobrot, pustnih pesmic, plesa, veselja in zabave.

                                                                                                                                                          Zapisala: Nina Debeljak

Zima v vrtcu, januar 2021

Zima nam je po dolgem času kar naklonjena s snegom. Ker je gibanje in bivanje na prostem in na svežem zraku koristno za naše dobro počutje ter krepitev našega zdravja in odpornosti, smo se potrudili, da smo preživeli veliko časa na snegu. Spuščali smo se z lopatkami po bližnjih strminah, se kotalili in poskušali sneg tudi oblikovati v kepe. Zelo smo uživali.

                                                                                                                                                                 Zapisala: Vesna Mikolič

Tradicionalni slovenski zajtrk, 20. november 2020

Letos je bil tradicionalni slovenski zajtrk ravno v času ukrepov zaradi epidemije. Kljub temu smo si pripravili prijetno vzdušje in uživali v dobrem zajtrku. Večina otrok ima zelo rada med, maslo in jabolka. Dobro smo se najedli, se pogovarjali o zdravi hrani, zapeli pesmico o čebelicah in jih tudi narisali.

                                                                                                                                                                Zapisala: Vesna Mikolič

Jesen v vrtcu (oktober 2020)

Pisana jesen nam je postregla z veliko sonca, kar pa smo v vrtcu izkoristili za gibanje in sprehode po gozdu ter igro v naravi. V mesecu oktobru smo obeležili in praznovali tudi TEDEN OTROKA, ki je potekal od 5. oktobra do 11. oktobra 2020. Tema je bila ODGOVOR JE POGOVOR. V letošnjem letu se je Teden otroka povezal s TOM telefonom, ki je praznoval 30 let.

V ta namen smo vzgojiteljice pripravile vrsto dejavnosti za naše otroke; ogledali smo si lutkovno predstavo o medvedku Sladkosnedku, ki so jo zaigrale vzgojiteljice, za en dan smo si zamenjali igralnice in se igrali v drugih igralnicah, obiskali smo knjižnico ter prisluhnili zgodbicam in ugankam.

Jesen pa ni prava, če na obisk ne pride tetka Jesen. Tetka je obiskala vse otroke ter nam postregla z jesenskimi plodovi, dežjem in odpadlimi jesenskimi listi. Prinesla pa nam je tudi goro kostanja, ki smo ga spekli, olupili in z navdušenjem tudi vsega pojedli.

Starejše otroke pa je prišla pogledati tudi teta Pehta, lik iz filma Kekec. S seboj je prinesla veliko zdravilnih rastlin in zelišč. Otroci so jih povonjali in si iz njih skuhali čaj. Navdušenje nad Kekcem in seveda teto Pehto je bilo še toliko večje ob njenem obisku.

Imeli pa smo še en poseben obisk. V vrtec je prišla tudi Muca Copatarica, ki je obiskala vse skupine. Otroci so se je zelo razveselili in hitro pokazali kam pospravljajo svoje copatke.

Kakor je bila pisana jesen, je bilo pisano tudi dogajanje v našem vrtcu.

                                                                                                                                                                         Zapisala: Nives Vesel

Natečaj - Trajnostna energija 020, oktober 2020

Z najstarejšo starostno skupino Metulji smo se prijavili na natečaj Trajnostna energija 020, ki ga organizira družba Borzen. 

Cilj natečaja je ozaveščanje in spodbujanje otrok in mladostnikov k učinkovitejšemu ravnanju z energijo in viri.

Tema natečaja je bila izdelava maskote, lika ali lutke, ki vsebinsko zajema naslednja ključna sporočila:

 • Z učinkovito rabo energije varujemo naše okolje in ustvarjamo lepši svet za nas in naše zanamce ter vsa živa bitja.
 • Vsak posameznik lahko s svojimi dejanji prispeva k učinkoviti rabi energije.
 • Vsi smo odgovorni za energijo, ki jo porabimo, s tem pa tudi za varovanje našega okolja.
 • Z učinkovito rabo energije prihranimo naravne vire in denar.

V sklopu tematike so se sodelujoči na natečaju posvečali različnim temam kot so:

 • kako varčujemo z elektriko
 • kako ravnamo z odpadki
 • kako smo učinkoviti v prometu
 • kako se ogrevamo in učinkovito ravnamo s toplotno energijo
 • kako varčujemo z vodo
 • kako učinkovito ravnamo s hrano
 • s kakšnimi ukrepi lahko prispevamo k učinkovitejši rabi energije …
Naša maskota, ki smo jo poimenovali Žarka  otroke ozavešča in jih obenem spodbuja k učinkovitejši rabi energije in skrbi za okolje.
Napisi, kot so “ugasni luč, ločuj odpadke, ne puščaj odprtih vrat, zapiraj vodo, ne meči hrane stran …” kateri so razobešeni po vrtcu, otroke vsak dan znova opominjajo kako zelo je pomembno, da skrbimo za učinkovito rabo energije in naše okolje.
 
                                                                                                                                                                      Zapisala: Vanja Mihelič

 

Naj športni vrtec na daljavo pomladi 2020, junij 2020

V začetku meseca junija 2020 je bil razpisan nagradni natečaj »Naj športni vrtec na daljavo pomladi 2020«, ki je potekal pod okriljem Zavoda za šport RS Planica.

Na natečaj se je prijavil tudi naš vrtec, saj smo se v času karantene trudili posredovati staršem ideje, spodbude in primerne usmeritve na vseh področjih kurikuluma, med drugim tudi na področju športa in gibanja. Staršem smo vsakodnevno posredovali virtualne ideje preko E-igralnic, ki so jim služile kot pripomoček, na kakšen način lahko zaposlijo otroke, na kakšen način se lahko z njimi igrajo oziroma na kakšen način lahko najbolj kvalitetno preživijo skupen čas.

Po pregledu prijav je strokovna komisija odločila, da si naš vrtec zasluži v tem natečaju Zlato priznanje.

Nagradili so naš inovativni pristop in pestre dejavnosti, zato smo prejeli tudi denarno nagrado v višini 400,00€. Razpoložljiva sredstva smo porabili namensko in sicer za nakup športne opreme.

S tem smo dokazali, da lahko z voljo in inovativnimi pristopi tudi v spremenjenih razmerah pripomoremo veliko.

                                                                                                                                                                 

                                                                                                                                                            Zapisala: Vanja Mihelič

Predstava in obisk Dedka Mraza, 19. december 2019

V četrtek, 19. 12. 2019, je bila telovadnica polna vrtčevskih otrok. Vsako leto v tem predprazničem času otroke obišče Dedek Mraz in jih razveseli z novimi igračami. Letos prvič pa se je dogodek odvijal v popoldanskem času, tako da so lahko z otroki prišle tudi njihove družine.

Gledališče Ku –kuc je najprej uprizorilo predstavo Škratka sladka. Sladkosnedi škratje, kot je Škratka sladka, niso radi sami za praznike. Čaranje ji je šlo kar dobro od rok, pri peki prazničnih piškotov, štetju in razpletanju zapletenih namigov tete Omlete pa je potrebovala pomoč. Otroci iz publike so Škratki pomagali pripeljati predstavo do srečnega konca.

Temu pa je sledil še prihod Dedka Mraza, obdaritev vseh vrtčevskih skupin in obdaritev prav vsakega otroka posebej. Dedek Mraz zna izbrati igrače, ki navdušijo prav vse, od najmlajših do najstarejših. Obdaril pa je  je tudi otroke, ki ne obiskujejo vrtca. Kmalu bo leto naokoli in mogoče spet pride dobri stari mož…  Tudi letos hvala Občini Loški Potok, da ima poseben posluh za predšolske otroke in nam pomaga pri izvedbi obiska.

Zapisala: Monika Marjanovič

Obisk Poskočnih muzikantov in maskote Pikapolonice, 9. december 2019

 

Obisk Poskočnih muzikantov se predhodno navezuje na sodelovanje v nagradnem natečaju – Poskočna turneja. Z glasovanjem smo zbrali dovolj glasov, tako da smo bili deležni obiska dveh glasbenikov in zasedbe Poskočnih muzikantov ter maskoto Pikapolonice.

Zapisala: Vanja Mihelič

Sodelovanje na prižigu lučk, 7. december 2019

Otroci iz vrtca iz starejših starostnih skupin (Metulji, Pikapolonice in Medvedki) skupaj z njihovimi vzgojiteljicami, so sodelovali na povabilo Občine Loški Potok na prižigu lučk. Dogajanje se je odvijalo v centru Hriba. Bilo je druženje krajanov pod okrašeno smreko, v sklopu katerega je bil tudi krajši kulturni program. Otroci iz vrtca so nastopili z deklamacijo Sabine Mali: Bacili in slovensko ljudsko pesmijo Zima je prišla.

Zapisala: Vanja Mihelič

Čebelica, moja prijateljica, 11. - 15. november 2019

V tednu od 11. 11. do 15. 11. 2019 smo v vrtcu posvetili pozornost temi Čebelica, moja prijateljica in na to temo izvajali različne dejavnosti. Obiskal nas je čebelar in nam predstavil svoje delo in opremo, poskusili smo med, ogledali smo si posnetke, kako pomembne so čebele, šli smo se prirejene družabne igre o čebelah, barvali in ustvarjali smo panje, poslušali zgodbe o čebelah ipd.

Na koncu tedna, v petek, pa je otroke v vrtcu pričakal tradicionalni slovenski zajtrk. Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je, kot vsako leto, tudi letos eden izmed osrednjih dogodkov dneva slovenske hrane, ki ga skupaj pripravljajo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za kulturo in številni drugi partnerji.

V vrtcu smo si po dobrem in super zajtrku dopoldne popestrili s harmonikarjem Stankom Modicem in skupaj ob zvokih harmonike zapeli pesem Čebelar ter se tako pridružili vseslovenskemu petju. Prepevali smo tudi ostale pesmi, ploskali smo, plesali, vriskali … Bilo je zabavno, sproščeno in nekaj drugačnega.

Zapisala: Urška Levstek Bartol

Cici natečaj »PRAVLJIČNI SVETOVI SVETLANE MAKAROVIČ IN JELKE REICHMAN«

Odločili smo se, da bomo sodelovali na »Cici natečaju« in se na ta način tudi poklonili znanima slovenskima umetnicama. Priljubljena pisateljica Svetlana Makarovič in ilustratorka Jelka Reichman sta letos namreč praznovali visok in okrogel rojstni dan – osemdesetletnico življenja.

Za sodelovanje v natečaju smo se odločili tudi zato, ker se zavedamo, da je to odlično izhodišče za spodbujanje branja in pogovor ob dobrih ilustracijah.

Tako Svetlana Makarovič kot Jelka Reichman sta naši spremljevalki na področju branja že od kar pomnimo. V mesecu oktobru smo njunim delom namenili še večjo pozornost.

V šolski knjižnici smo si sposodili vrsto njunih del, od tistih najstarejših do najnovejših, jih skupaj z otroki prebirali ter v skupnem prostoru naredili razstavo. Pri tem so nam pomagali tudi otroci in njihovi starši, saj so pripomogli k dopolnitvi razstave tudi s knjigami od doma.

O našem delu smo napisali poročilo in posredovali fotografije iz naše razstave.

V natečaju je sodelovalo skupaj 69 vrtcev, 56 osnovnih šol in ena knjižnica.

Sodelovanje nam je bilo resnično v veliko veselje, novica, da smo postali eni izmed 10 nagrajencev pa je bila vrhunec. Prejeli bomo knjige Založbe mladinska knjiga, ki nas bodo ponovno popeljale v svet domišljije in nam pomagale razvijati predbralne zmožnosti.

Zapisala: Vanja Mihelič

Sodelovanje na šolskem krosu

Zelo radi imamo gibalne dejavnosti, zato smo se udeležili šolskega krosa tudi otroci iz vrtca. Po zajtrku smo se pridružili učencem in se peš odpravili proti Lomu. Na poti smo opazovali spremembe v naravi in domače živali na pašniku. Čeprav je bila pot kar dolga, smo jo premagali brez večjih težav.  Na cilju nas je pričakala množica učencev in učiteljev iz okoliških šol, ki so se pripeljali z avtobusi. Pripravljali so se na tek. Otroci iz vrtca, ki so želeli preteči del proge za kros, so se pripravili na start. Ostali smo jih spodbujali ob progi. Vsi so uspešno opravili svojo nalogo. Okrepčali smo se s sadno malico in čajem. Pri teku smo spodbujali še prvo skupino učencev. Nato pa smo se polni vtisov z avtobusom odpeljali nazaj v vrtec saj je bil že čas za kosilo.

Zapisala: Vesna Mikolič

Jesensko druženje s starši, 9. oktober 2019

Oktober je pomemben mesec, saj je en teden posvečen otrokom – TEDEN OTROKA, je pa pomemben mesec tudi zato, ker je to MESEC POŽARNE VARNOSTI. Letos smo želele strokovne delavke vrtca združiti ta dva pomembna dela v naše že tradicionalno druženje z otroki in starši.

V tednu otroka, in sicer v sredo, 9. 10. 2019,  smo skupaj z otroki in starši odšli na večerni pohod v soju svetilk. Svetilke so otroci naredili v vrtcu, prinesli pa so jih na srečanje. Dobili smo se v industrijski coni v Malem Logu, nato pa smo s prižganimi svetilkami odšli na kratek pohod proti »Kalu«. Ko smo prišli, nas je tam že pričakalo presenečenje, ogenj, ki je bil nekoliko manjši zaradi vremenskih razmer, saj je ravno ta dan pihal zelo močan veter. Otroci, starši in vzgojiteljice smo naredili velik krog ob ognju in veselo zapeli ter zaplesali. Nato pa smo otroke povprašali kaj menijo ali lahko pustimo ogenj v naravi. Otroci so znali povedati, da se to ne sme in da bi bilo potrebno poklicati gasilce, da ogenj pogasijo. Povedali smo tudi, da gasilce pokličemo na številko 112. In res smo jih poklicali… Gasilci so prišli z dvema gasilskima avtomobiloma, svoj prihod pa so naznanili z utripajočimi lučmi in zvokom siren. V intervencijo so bili poklicani gasilci PGD Mali Log in gasilci PGD Hrib. Otroci so bili nad samim prihodom zelo navdušeni. Gasilci so uspešno pogasili ogenj.  Za gašenje so uporabili tudi »gasilsko peno« ki je bila otrokom nadvse zanimiva. Poveljnik Gasilske zveze Loški Potok, tov. Samo Ravnikar, nas je ves čas intervencije lepo informiral o delu gasilcev in poteku celotne intervencije. Ogledali smo si lahko tudi gasilsko opremo, gasilske avtomobile in nato skupaj z gasilci naredili skupinsko (»gasilsko«) fotografijo. Na koncu smo se odpravili še k gasilnemu domu, kjer smo se okrepčali s toplim čajem in prigrizki ter malo poklepetali. Najlepše pa je bilo videti zadovoljne in nasmejane obraze ob zaključku dogodka.

Hvala vsem staršem in otrokom za tako številčno udeležbo. Predvsem pa bi se radi zahvalili vsem prostovoljnim gasilcem, ki so nam s svojo prisotnostjo in pripravljenostjo polepšali dogodek, otrokom pa pričarali nepozabno doživetje.

HVALA in z gasilskim pozdravom »NA POMOČ«!

Zapisala: Nina Debeljak

Sodelovanje v nagradnem natečaju – POSKOČNA TURNEJA, 4. oktober 2019

Jesen v vrtcu je vedno zabavna. Tokrat smo si jo še dodatno popestrili s sodelovanjem v nagradnem natečaju, ki je bil organiziran pod okriljem otroške trgovine Pikapolonica in Poskočnih Muzikantov.

Z izbrano skupino otrok smo posneli videoposnetek na pesem Poskočnih muzikantov z naslovom Pika Poka. Moramo poudariti, da smo se ob tem vsi skupaj zelo zabavali. Same priprave so potekale že nekaj tednov prej, zbirali smo ideje na kakšen način bomo zastavili zgodbo, zbirali smo pripomočke, učili smo se koreografijo, iskali smo kostume itd. Na dan, ko smo vse skupaj posneli, nas je pričakalo sonce ter nasmejani obrazi otrok. Nastal je končni izdelek, ki je bil več kot odličen.

Po oddaji videoposnetka, je glasovanje potekalo preko družabnega omrežja Facebook.

Posnetek je preplavil naše profile, vstopili smo v tekmovanje za nagrado. Glasovanje je potekalo skoraj mesec dni, glasove smo lahko oddajali vsak dan, vsakih 24 ur.

V kolikor bi si želeli ogledati posnetek, si ga lahko ogledate na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=RdAt-bsNzag

Zbrali smo dovolj glasov, tako da bodo Poskočni muzikanti (Dejan in Joži) skupaj z maskoto Pikapolonice, 9. decembra 2019, zarajali skupaj z nami.

Zapisala: Vanja Mihelič

Teden otroka®- 7. -13. oktober 2019

Teden otroka se je pričel v ponedeljek 7. oktobra 2019. Gre za projekt ZPMS, ki se vsako leto začne prvi ponedeljek v oktobru in traja 7 dni ter temelji na obeleževanju Svetovnega dneva otroka. V tem času se organizirajo različni prostočasni in razvedrilni programi za otroke po celi Sloveniji.

Letos je bila osrednja tema omenjenega tedna »Naše pravice«. K odločitvi za temo je botrovalo tudi dejstvo, da v letošnjem letu obeležujemo 30 let od sprejetja Konvencije o otrokovih pravicah (20. novembra 1989 jo je sprejela Generalna skupščina Združenih narodov).

Naš glavni namen poleg vseh ostalih aktivnosti, ki smo jih izvedli v vrtcu, je bil v Tednu otroka in bo tudi v prihodnosti, ozaveščanje otrok o pomembnosti njihovih pravic. Prav je, da jih vsi poznamo. Prav pa je tudi, da jih vsi upoštevamo. Vsi ljudje (odrasli in otroci) imamo svoje pravice. Le odrasli pa smo tisti, ki skrbimo, da pravice otrok niso kršene. Biti otrok ne sme biti boleče in vendar pogosto je. Ne le tam nekje daleč. Otroci niso naša lastnina, niso kos pohištva. Zaupani so nam, da jih imamo radi, da jih učimo, vzgajamo, nudimo varnost … Bodimo odgovorni in prenesimo to na mlade generacije.

Naj ne bo samo 20. november dan, ko se spomnimo na pravice otrok, naj bo tako vsak dan.

Zapisala: Vanja Mihelič

Policist Goran

V sredo, 12. 06. 2019, nas je pred šolo obiskal policist Goran. Prišel je s policijskim motorjem, katerega nam je predstavil in razkazal, pokazal je dodatno opremo, ki jo uporabljajo policisti in z otroki obnovil znanje o varni uporabi zaščitne čelade. Skupaj smo naredili tudi eksperiment z jajcem, da so otroci lahko zelo nazorno videli, kaj se lahko zgodi z glavo, če nimamo čelade. Kdor je želel, je šel lahko sedet na motor, kar je bila za otroke zelo zanimiva izkušnja. Otroci so imeli željo, da slišijo in vidijo tudi utripajoče lučke in sireno.

Zapisala: Urška Levstek Bartol

Terapevtski pes Krištof na obisku

V četrtek, 06. 06. 2019, smo v vrtcu imeli poseben obisk. Obiskal nas je terapevtski kuža Krištof in njegova vodnica Milena. Sta iz društva Tačke pomagačke, ki je prostovoljno društvo in terapevtsko delo s pomočjo psov opravlja že v 126 različnih ustanovah po vsej Sloveniji. Za svoje delo so vodniki in psi ustrezno usposobljeni.

Otroci so Krištofa in njegovo vodnico toplo sprejeli, bili so navdušeni in hkrati zelo pogumni. Psa se niso prestrašili, temveč z veseljem sprejeli nalogo, da so ga malce očedili, mu dali vodo, da je pil, naučili so se z vrečko pobrati kakec (namesto pravega so imeli plastelin), opazovali so, kako mu vodnica umiva zobe, na ukaz ji je skočil na iztegnjene roke in se skril, z veseljem je vzel in pojedel hrano, ki je bila tudi nagrada za vse, kar nam je pokazal. Krištof je šel s starejšimi otroki tudi na sprehod in na igrala.

Zapisala: Urška Levstek Bartol

Zaključni izlet vrtca - 1. 6. 2019

Tako kot vsako leto, smo se tudi letos odpravili na zaključni vrtčevski izlet. Šli smo v Arboretum Volčji Potok, v park s peščenimi potmi, ki ponuja možnosti dolgih sprehodov in sproščenega počitka v miru in zelenju. Otroci so imeli možnost igre na igralih, vožnjo z vlakom, ogled dežele pravljičnih junakov, dinozavrov, velikanov morskih globin ipd.

Zapisala: Urška Levstek Bartol

 

Prireditev Prijateljstvo združuje

V četrtek, 21. 3. 2019, smo imeli v šolski telovadnici že tretjo leto zaporedoma prireditev z naslovom »Prijateljstvo združuje«.

Od priprav do izvedbe prireditve je trajalo skoraj 2 meseca. Naš trud pa je bil poplačan z velikim obiskom prireditve.

Nastopali so vsi otroci iz vrtca, od najmlajšega do najstarejšega.

Starši in drugi obiskovalci so prisluhnili deklamacijam, pesmim, dramatizaciji in plesu. Nastopajoči otroci so staršem s svojo igrivostjo pričarali ponos in obilo nasmehov na lica vseh obiskovalcev.

Program so povezovale tri vzgojiteljice, ki so se prelevile v nadvse simpatične žabe. Skozi njihovo zgodbo smo želeli prikazati pomen prijateljstva, kar je bila tudi rdeča nit letošnje prireditve.

Po koncu so si obiskovalci lahko ogledali tudi zapise o prijateljstvu, ki so jih povedali otroci drugega starostnega obdobja, poleg tega pa smo imeli tudi manjšo razstavo njihovih umetnin prav na to temo.

Skupaj smo preživeli čudovito popoldne.

Zapisala: Vanja Mihelič

Pustno rajanje

Pustni teden se je v vrtcu pričel že pred pustnim torkom in je trajal praktično cel teden, vrhunec pa je dosegel na pustni torek.

Na ta dan so vsi otroci pobegnili iz vrtca. Vanj so se naselile maškare, ki so s svojim plesom, petjem in rajanjem poskušale priklicati pomlad. Opaziti je bilo leve, kavboje, pikapolonice, čebele, princese in še marsikaj.

Starodavna šega je čas rajanja in veselja. Kot vsako leto doslej, je bilo tudi tokrat pestro. Kot se spodobi na ta dan, smo se zjutraj najprej posladkali s pustnim krofom, kasneje pa je sledilo skupno rajanje ob glasbi v telovadnici. Starejši starostni skupini sta obiskali tudi varovance v domu starejših občanov in tako prinesli veselje in pustno vzdušje tudi k njim.

Skozi dan so otroci s svojim veseljem preganjali zimo in klicali pomlad.

Bilo je sladko in veselo. Pustni torek pa smo preživeli norčavo in dobre volje.

Zapisala: Vanja Mihelič

Prireditev in obisk dedka Mraza

Tudi letos je prišel med nas.

V decembru nas je skupaj čarodejem Joletom Coletom obiskal v šolski telovadnici in tako razveselil naše otroke.

Čarodej Jole Cole je osvojil otroška srca z otroško magijo. Otrokom je prikazal nekaj smešnih in zabavnih čarovnij, pri čemer so mu pomagali tudi otroci.

Nato pa je v dvorano vstopil nihče drug kot dedek Mraz.

Bradatega dedka izpod Triglava so otroci veselo pozdravljali, pozorno  poslušali njegove besede, se mu smejali. Ker obstaja veliko pesmi o dedku Mrazu in jih otroci precej dobro poznajo, so mu v zahvalo za njegov obisk, tudi zapeli.

Na koncu so otroci dobili tudi skupinska darila, ki v tem času ne smejo manjkati. Glavni cilj obiska je bil razveselitev otrok in cilj smo dosegli, iskrice v očeh so se prižgale.

Obljubil nam je tudi pošiljko snega in obljubo je držal.

Zapisala: Vanja MIhelič

Božično-novoletno druženje "Pravljični sprehod po gozdu"

Mesec december, čas praznikov, okraševanja, obdarovanja, dobre volje, radosti … in ravno zato smo se odločili, da pripravimo druženje s starši, starimi starši, sestricami in bratci.

Druženje smo si zamislili z dogodkom v telovadnici. Pripravili smo različne kotičke, kateri so bili bazar, kjer so bili različni izdelki (svečniki, nakit, mila, obeski za ključe, božična trava), poslikava obrazov, sejem rabljenih knjig, plesni kotiček, gibalni kotiček in kotiček za okrepčilo-kokice, piškoti in čaj.

Ko so starši, otroci, babice, dedki, sestrice in bratci prihajali v telovadnico, smo jih najprej pozdravili, predstavili naš dogodek, posamezne kotičke, nato pa z odštevanjem prižgali lučke in se začeli zabavati.

Starši in otroci so lahko odšli po žetone, da so si pri sovi in njeni pomočnici izmenjali knjige, s prostovoljnimi prispevki so si pri gospe Božičkovi izbrali izdelek, šli so v plesni brlogec, kjer so z vzgojiteljicama plesali in se gibali, na lastno odgovornost so odšli skakat po blazinah, k jelenčku Rudolfu so odšli po kokice, ki je jih pekel v mikrovalovnih pečicah, vzeli so si čaj, piškote, ki so jih spekli otroci iz skupine Metulji in se tako malce okrepčali. Nekateri so imeli možnost, da se usedejo na klopi in preprosto opazujejo in občudujejo pravljični sprehod po gozdu. Otroci so uživali, imeli so polno energije, interesa in volje do druženja in sodelovanja.

Vzgojiteljice smo bile vesele, saj nam njihovo zadovoljstvo in nasmehi na obrazih dajo še več energije in volje za nadaljnja skupinska druženja.

Jesenski pohod

Na lep, sončen oktobrski dan smo združili prijetno s koristnim. Vzgojiteljice, otroci in njihovi starši smo se odpravili na jesenski pohod. Zbrali smo se v Travniku na vasi pri kapelici, nato pa smo se podali proti Malnom, natančneje »za vodo«. Pot je bila lepo urejena, za kar so nam bili še posebej hvaležni naši najmlajši otroci – »vozičkarji«.

Med samo hojo smo lahko občudovali idilično naravo, sonce nas je prijetno božalo s toplimi žarki in ob poti nas je glasno, rezgetajoče se, pozdravila še čreda konj. Po vasi je donel otroški smeh, vsi smo veselo klepetali, se zabavali, otroci so tekali naokrog…

Ko smo prispeli do našega cilja, smo vzgojiteljice zaupale otrokom, da se nekje v bližini skriva zaklad. Otroci so dobili nalogo, da ga poiščejo. Ni trajalo veliko časa, saj so takoj odhiteli na lov za skritim zakladom, ki prav kmalu ni bil več skrit. Radovedno so ga odprli in se posladkali z dobrotami, ki so bile v veliki rjavi skrinji – našem zakladu.

Po veselem presenečenju, smo vzgojiteljice prinesle velike, pisane balone. Vsaka skupina je dobila svoj balon. Po vrsti, od najmlajše do najstarejše skupine, smo se zbrali ob balonih, na katerih so bile zapisane želje otrok. Na glas smo povedali kaj si želimo in želje, skupaj z baloni poslali visoko v zrak.

Iz daljave smo opazovali kako se baloni dvigajo v nebo. To je bil res čaroben trenutek! Počutili smo se prijetno in v želji, da se naši baloni želja uresničijo, smo se odpravili nazaj h kapelici, kjer smo se še malo okrepčali, nato pa zadovoljnih obrazov odšli domov.

Zapisala: Nina Debeljak